Selasa, 12 Jun 2012

Fermentasi Kacang Soya (Tempe)

Untuk menghasilkan Fermentasi Kacang Soya (Tempe), kacang soya dipilih untuk memastikan mutu kacang soya terbaik untuk dijadikan tempe. Kulit kacang soya dibuang dengan menggunakan mesin membuang kulit kacang atau boleh diramas semasa merendam kacang soya. Kacang soya direndam semalaman selama kira-kira 18-24 jam. Setelah direndam, kacang soya ditoskan dan dicuci sekali lagi. Setelah dicuci kacang soya yang telah direndam itu direbus dalam air yang berlebihan selama kira-kira 45 minit hingga 1 jam. Setelah direbus, kacang soya tersebut ditoskan dan dibiarkan sejuk. Untuk mempercepatkan proses penyejukan, kipas digunakan. Setelah kacang soya benar-benar sejuk, inokulum ditaburkan keatas kacang soya dan digaul sebati. Setelah itu kacang soya dimasukkan kedalam plastik yang ditebuk lubang-lubang kecil dan di "seal". Setelah itu disimpan ke rak penyimpanan pada suhu bilik selama 2-3 hari. Tempe siap untuk dinikmati.
-My Soya Enterprise-

Dapatkan kerepek tempe keluaran kami dengan harga berpatutan untuk hidangan minum pagi (dihidangkan bersama sarapan pagi, tengahari (dimakan bersama nasi), petang (dihidangkan bersama secawan kopi), malam (bersama hidangan makan malam), setiap masa (sebagai snek).

Kerepek tempe dalam proses

Kerepek tempe setelah dibungkus

Hubungi 013-9487664 /013-6136514.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan